De ce tinerii din România dau mai mulți bani pe alcool decât pe cărți

de: Ciprian Ioana
17 01. 2020

Barurile și restaurantele sunt mai aglomerate decât librăriile, e adevărat. Iar tinerii din România chiar consumă mult alcool.

Vârsta minimă de la care poți consuma alcool în mod legal în România e de 18 ani. Nu înseamnă, însă, că în rândul minorilor nu există consumatori de băutură. Un studiu lansat recent a analizat doar comportamentul de consum al tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani.

Iar rezultatele sunt surprinzătoare. Așa s-a ajuns la concluzia că tinerii români alocă mai mulți bani pe alcool decât pe cultură. Motivele sunt diverse.

Tinerii din România și relația cu alcoolul

Studiul arată că, lunar, cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 ani dau în medie 70 de lei pe băuturi alcoolice. Și nu sunt neapărat consumatori de băuturi scumpe, pentru că primul criteriu este prețul și mai apoi se uită la brand și diverse promoții.

Prin comparație, cheltuielile pentru cultură se opresc, în medie, la… 4 lei pe lună. Asta înseamnă că investesc în alcool de 17 ori mai mult decât în cărți.

„Sub 1% din bugetul românilor merge către zona de cultură, către cărți, un bilet la film măcar, sumele sunt foarte mici. Dacă mergem către tinerii din mediul urban ei consumă băuturile spirtoase în cocktail-uri. Cifrele pe bauturi spirtoase, având o zonă atât de mare nefiscalizată de 50-60% ne spun faptul că volumele consumate de români sunt substanţial mai mari decât cifrele oficiale”
Marius Luican, realizator studiu

Astfel, România a ajuns să ocupe locul 5 în topul țărilor UE unde tinerii consumă alcool. 

„Vor fi niște adulţi care prezintă risc mare de a dezvolta anxietate, depresie şi alte dependenţe de droguri sau fumatul. Aceste persoane vor fi predispuse la obezitate pentru că alcoolul este caloric, afecţiuni cardiovasculare, hipertensiune şi un risc mai mare de AVC”, spune medicul Ruxandra Constantina pentru Digi24.

Ce băuturi preferă tinerii români

În România, cea mai consumată băutură alcoolică este berea. Un tânăr din trei susține că e băutura lui preferată. Dar nici tăriile nu-s ignorate. Așa se face că piața băuturilor spirtoase a ajuns la 700 de milioane de euro. Anual, în România, se produc peste 500 de milioane de litri de vin, iar asta ne clasează pe locul 6 în Europa.

La capitolul bere, România bifează aproximativ 1,8 miliarde de litri de bere, locul 9 în UE.

Potrivit legii, minorii care-s prinși consumând alcool cumpărat chiar de ei riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei. În multe situații, însă, acesta e cumpărat de o persoană majoră, dar, chiar și așa, puțini comercianți se uită la vârsta cumpărătorului, deși sunt obligați de lege să nu vândă țigări și alcool celor cu vârsta sub 18 ani.